WordPress hakukoneoptimointi - 7 vinkkiä tekniseen hakukoneoptimointiin

WordPressin hakukoneoptimointi eli SEO on lähtökohtaisesti helppoa. Tämä on varmasti yksi syy, miksi jopa 30 % verkkosivujen tekijöistä on valinnut WordPressin.
WordPress on rakennettu siten, että sinun on helppo onnistua hakukoneoptimoinnissa. Sinun ei kuitenkaan pidä ajatella, että WordPress on jotain automaattista SEO-taikuutta ja asiat vain tapahtuvat itsestään, koska tämä ei pidä paikkaansa. WordPress takaa sinulle helposti ylläpidettävän ja muokattavan sivuston, jonka SEO on helppoa, mutta se silti vaatii paljon töitä, mikäli haluat nousta korkealle kilpailluilla termeillä.
Työ jota korkeat sijoitukset vaativat ovat hyvä ja korkealaatuinen sisältö ja linkit sivustollesi. Näissä WordPress ei sinua julkaisujärjestelmänä valitettavasti pysty auttamaan.
Mutta mitkä sitten ovat asioita, joissa WordPress pystyy sinua julkaisujärjestelmänä auttamaan ja mitä tulee ottaa huomioon WordPress-sivustoa rakentaessa?
1. Valitse verkkosivustolle nopea hosting ja ylläpito
Kaikki me tiedämme, että verkkosivuston nopeus vaikuttaa sivuston sijoittumiseen Googlen hakutuloksissa, mutta harva meistä osaa sivustoa nopeuttaa. Googlen palvelut usein herjaavat siitä, että vähennä käyttämätön CSS ja JavaScript, mutta näiden vähentäminen vaatii jo syvällisempää perehtymistä WordPressin sielunmaisemaan ja en suosittele näiden vähentämistä ilman asianmukaista ammattitaitoa. Kuitenkin lähes kaikki meistä osaa laittaa valokuvat sopivan kokoisiksi, jotta niiden lataamiseen ei mene tuhottomasti aikaa.
Kaikki meistä voi kuitenkin valita verkkosivustolleen nopean hoastingin ja ylläpidon. Tässä asiassa ei kannata muutamaa euroa säästää. Nopeaan hoastingiin ja ylläpitoon WordPress sivustoille suosituksemme on Seravo.
2. Valitse SEO-ystävällinen teema
Jo pelkästään ilmaisia teemoja on lukemattomasti tarjolla. Monet näistä toki lupaavat, että SEO on hyvällä tasolla, mutta tee itsellesi palvelus ja testaa teema esimerkiksi täällä.
Mikäli teeman SEO saa pisteitä alle 80, vaihtaisin teemaa johonkin toiseen.
3. Lataa SEO-plugari
Harvoin löydät mitään SEO-työkalua, joka tekee puolestasi mitään, mutta esimerkiksi SEO Yoast auttaa sinua hakukoneoptimoinnissa. Plugareita löytyy muitakin, itse olen käyttänyt vain Yoastia ja suosittelen sitä lämmöllä. Sen avulla varmistat esimerkiksi, että kaikissa tärkeissä kohdissa löytyy haluttu avainsana, kun tuotat sisältöä verkkosivustollesi.
4. Ota Search Console käyttöön ja anna sitemap Googelle
Mikäli et ole vielä aikaisemmin ottanut Search Consolea käyttöön, tässä on sinulle täydelliset ohjeet siihen.
Normaalisti sivustot muodostavat sitemapin seuraavalle osoitteelle: esimerkkiosoite.fi/sitemap.xml Mikäli sitemap ei löydy tuolta, esimerkiksi YOAST plugin generoi sen tuolle sivulle.
Sitemap halutaan antaa Googlelle siksi, että varmistetaan Googlen olevan tietoinen kaikista sivuston sivuista, jotka halutaan indeksoida Googleen. Täältä pääset lisäämään sitemapin Search Consoleen:
Eli vasemmalta navigoit sitemap-kohtaan ja kirjoitat oman sivustosi sitemapin osoitteen ja painat että submit.
5. Tarkista sivustosi näkyvyys Googlessa
Tämä on kaikista suurin virhe mitä voit teknisesti sivustollesi tehdä. Kun sivuston luominen alkaa, laitetaan rasti ruutuun, että estä Googlea indeksoimasta sivustoa. Tämä on järkevää, koska keskeneräistä sivustoa ei haluta vielä indeksoida, mutta kun sivusto on julkaistu tämä rasti tulee ehdottomasti käydä ottamassa pois.
Tämä löytyy kohdasta Asetukset -> Lukeminen
6. Määritä sivuston verkkotunnus
Googlen silmissä www.esimerkkisivusto.fi ja esimerkkisivusto.fi ovat eri sivustoja. Näin ollen emme halua, että molemmat versiot sivustosta toimivat, koska silloin olemme luoneet tuplasisältöä Internettiin. WordPressissä on helppo määritellä ensisijainen verkkotunnus, joka tekee automaattiset uudelleenohjaukset valitulle osoitteelle.
Asetukset -> Yleiset asetukset
7. SEO-ystävällinen osoiterakenne
WordPressissä pystyt valitsemaan, että millaisia linkkejä haluat sivustollesi. Ja sinä haluat selkeästi luettavia linkkejä. URL-osoite on yksi tärkeä paikka sisällyttää haluttu avainsaja ja sen saat URL-osoitteeseen automaattisesti, kun määrität asetuksista SEO-ystävälliset osoitteet muodostumaan automaattisesti.
Asetukset -> Osoiterakenne -> Laita täppä kohtaan artikkelin nimi.
Toitottavasti näistä käytännön vinkeistä on sinulle apua WordPress sivustosi tekniseen hakukoneoptimointiin. Mikäli teet itse sivustosi hakukoneoptimointia, voit etsiä lisää hyviä vinkkejä esimerkiksi täältä ladattavasta oppaasta: https://www.searchenginejournal.com/wordpress-seo/
Opas kattaa laajasti WordPress sivuston hakukoneoptimoinnin ja siellä on selkeät ohjeet sen tekemiseen.
Mikäli haluat keskittyä ydinbusinekseesi ja ulkoistaa verkkokauppasi WordPress hakukoneopitmoinnin ammattilaiselle, ota yhteyttä ja keskustellaan mahdollisuuksista!